nedjelja, 16. studenoga 2014.

Vitamin A

Vitamin A je važan vitamin topiv u masti te je poznat po svom dobrom utjecaju na vid noću, rast kostiju, zdravu kožu i epitelne stanice koje se nalaze na svakom ulazu u organizam (nosu, grlu, plućima, ustima, trbuhu, crijevima, vagini, urinarnom traktu) Vitamin A pomaže i pri regulaciji i podršci imunološkog sustava.

Retinol (pravi vitamin A) se nalazi samo u hrani životinjskog porijekla. Beta i alfa karoteni su biljni izvori vitamina A, a nalazimo  ih u tamno žutom, zelenom i narančastom voću i povrću. Djeluju kao prethodni sastojci  (prekursori) te se pretvaraju u vitamin A samo kada je to tijelu potrebno.
Jetra regulira razinu vitamina A u krvi. Vitaminu A su potrebni specijalni proteinski prijenosnici kako bi se transportirao kroz organizam te adekvatan unos proteina i masti kako bi se mogao apsorbirati u organizmu.

Funkcija vitamina A
Vitamin A doprinosi boljem noćnom vidu jer stvara pigment rodopsin, koji može otkriti male količine svjetlosti te je tako veoma važan za noćni vid. Vitamin A doprinosi i vlaženju očiju, posebice rožnice, te tako sprečava isušivanje , a time i oštećenje retine. Vitamin A daje podršku imunološkom sustavu na sljedeća dva načina.
      održavanjem zdravlja kože, membrane sluznice i drugih površinskih stijenki kako štetne bakterije i virusi ne bi ušli u organizam.
       poboljšavanjem proizvodnje i aktivnosti bijelih krvnih stanica koje uništavaju štetne bakterije i viruse.

Dnevne potrebe
Iako je relativno lako dobiti premalo vitamina A, isto tako je vrlo lako dobiti i previše vitamina A. Česta konzumacija jetrica, npr.može rezultirati kroničnim predoziranjem vitaminom A. Posebice trudnicne moraju paziti na to da u organizam unose preporučenu količinu vitamina A. Trenutna preporučena doza vitamina A od strane EU (EU RDA) iznosi 800 mg.


 

                                                                                                                              

 Izvor vitamina A


Tip

Izvor
Retinol
(pravi vitamin A)
Hrana životinjskog porijekla posebice jetra, ali i
Meso, jaja, maslac. Obogaćena hrana, npr.
Margarin i drugi masni namazi.
Karatenoidi


Povrće, npr.mrkva, špinat, kelj,
Obogaćena hrana npr.gotovi napici za doručak.

Nema komentara:

Objavi komentar