B vitamini su iznimno važni za mnoge životne funkcije,
ali je njihov primarni zadatak da pomognu pri oslobađanju energije iz
ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Postoji
osam vitamina topivih u vodi koji pripadaju ovoj skupini, a svi djeluju
kao koenzimi.
B vitamini su vrlo važni za preradu ugljikohidrata u glukozu
koja daje organizmu potrebnu energiju. Također sudjeluju pri raspadu masnoća i
bjelančevina, pridonose zdravlju crvenih kravnih stanica i omogućavaju normalno
funkcioniranje živčanog sustava.
B vitamini su topivi u vodi pa se moraju stalno iznova
unositi u organizam prehranom.
Tijekom procesa proizvodnje energije B vitamini
vam mogu pomoći da iskoristite energiju iz namirnica koje jedete. Uz
podršku normalnom funkcioniranju živčanog sustava uvijek ćete biti
koncentrirani i puni energije.
- Tiamin (B1) sudjeluje u preradi ugljikohidrata u glukozu koja nam daje energiju, a važan je i za normalno funkcioniranje živčanog sustava.
- Riboflavin (B2) je važan za održavanje zdrave kože, sluznice membrane, očiju i živčane kore.
- Niacin (B3) sudjeluje u održavanju zdrave kože, živaca i želučano crijevnog trakta.
- Pantotenska kiselina (B5) je važna za metabolizam organizma kao dio encima i hormona, a uključena je i u sintezu hemoglobina.
- Piridoksin (B6) je važan za metabolizam amino-kiseline, za proizvodnju crvenih krvnih stanica te za živčano tkivo i kožu.
- Folna kiselina (B9) je uključena u mnoge funkcije, uključujući diobu stanica u živčanom sustavu, krvi i tjelesnom tkivu.
- Cijanokobalamin (B12) sudjeluje u proizvodnji krvnih stanica i daje podršku normalnom funkcioniranju živčanog sustava.
- Biotin (Vitamin H) je neophodan za metabolizam i normalni rast kod ljudi, posebice obzirom na proizvodnju masnih kiselina, antitijela i probavnih encima, kao i obzirom na raspadanje nekih aminokiselina. Biotin je tema mnogih diskusija zbog svojeg blagotvornog djelovanja na neke poremećaje, kao na primjer ćelavost i neke vrste dermatitisa, iako za to još nema konačnih dokaza.
Izvori vitamina B

Tip
|
Izvor
|
Biljni
|
Kruh, žitarice, žito,
povrće sa zelenim listovima
|
Životinjski
|
Jetra, meso i
mlječni proizvodi, jaja.
|
Nema komentara:
Objavi komentar