utorak, 25. studenoga 2014.

Vitamin B - nastavak

Vitamini B su ključni za pretvaranje ugljikohidrata u glukozu koja organizmu osigurava potrebnu energiju. Vitamini B također sudjeluju u razgradnji masnoća i proteina, podupiru funkcije crvenih krvnih stanica i funkcije živčanog sustava.

Dnevne potrebe

Trenutnu preporučenu dozu (EU RDA) pojedinih vitamina iz ove skupine možete pronaći u tablici preporučenih dnevnih  doza.
Za većinu populacije u Europi unos folne kiseline normalnom prehranom nije dostatan kako bi se zadovoljile preporučene doze; isto tako se kod mnogih starijih osoba unos vitamina B12 i B6 smatra kritičnim.

Izvori B vitamina

Namirnice koje sadrže B  vitamine su kruh, žitarice, žito, povrće sa zelenim listovima, jetra, mlijeko i mliječni proizvodi i jaja. No, B vitamini su vrlo osjetljivi i mogu se uništiti prilikomm izlaganja visokim temperaturama, prilikom predugog skladištenja i prilikom pripreme jela (pranje namirnica, predugo kuhanje i „ispuštanje hranjivih tvari“ u tekućinu u kojoj se kuha). Industrijskom obradom određenih namirnica (npr.rafiniranje žitarica, poput riže i pšenice)  može se smanjiti količina B vitamina u njima. 


Djelovanje B vitamina
Funkcija                B1         B2            B3            B5            B6             B9           B12           H
Metabolizam
hranjivih tvari
da         ne           da             da             da            da              da          da
Živčani sustav
da         da           da             ne             da            da              da          ne
Oči, koža,
membrana
ne         da           da             ne             da            ne              ne          da
Crijevno-
želučani
trakt
ne         ne           da              ne             ne           ne              ne          ne
Krvne stanice
ne         ne           ne             da             da            da              da          ne


Nema komentara:

Objavi komentar