Vitamini
B su ključni za pretvaranje ugljikohidrata u glukozu koja organizmu osigurava
potrebnu energiju. Vitamini B također sudjeluju u razgradnji masnoća i proteina,
podupiru funkcije crvenih krvnih stanica i funkcije živčanog sustava.
Dnevne potrebe
Trenutnu
preporučenu dozu (EU RDA) pojedinih vitamina iz ove skupine možete pronaći u
tablici preporučenih dnevnih doza.
Za većinu
populacije u Europi unos folne kiseline normalnom prehranom nije dostatan kako
bi se zadovoljile preporučene doze; isto tako se kod mnogih starijih osoba unos
vitamina B12 i B6 smatra kritičnim.
Izvori B vitamina
Namirnice
koje sadrže B vitamine su kruh,
žitarice, žito, povrće sa zelenim listovima, jetra, mlijeko i mliječni
proizvodi i jaja. No, B vitamini su vrlo osjetljivi i mogu se uništiti
prilikomm izlaganja visokim temperaturama, prilikom predugog skladištenja i
prilikom pripreme jela (pranje namirnica, predugo kuhanje i „ispuštanje
hranjivih tvari“ u tekućinu u kojoj se kuha). Industrijskom obradom određenih
namirnica (npr.rafiniranje žitarica, poput riže i pšenice) može se smanjiti količina B vitamina u njima.
Djelovanje B vitamina
Funkcija B1 B2 B3 B5 B6 B9 B12 H
Metabolizam
hranjivih tvari
|
da ne da da da da da da
|
Živčani sustav
|
da da da ne da da da ne
|
Oči, koža,
membrana
|
ne da da ne da ne ne da
|
Crijevno-
želučani
trakt
|
ne ne da ne ne ne ne ne
|
Krvne stanice
|
ne ne ne da da da da ne
|
Nema komentara:
Objavi komentar