Pojam vitamin D se
odnosi na brojne varijacije ovog vitamina koje su topive u mastima i baziraju
se na sterolu, a od kojih su najučinkovitiji kolekalciferol (D3) i
ergokalciferol (D2). To su hranjive tvari slične kolesterolu, s voštanim,
masnim sadržajem te ih organizam može pohraniti.
Vitamin D se većinom povezuje s utjecajem na rast kostiju
i održavanjem njihovog zdravlja.
Funkcije vitamina D
Vitamin D regulira apsorbciju minerala kalcija i fosfora,
njihovih razina u krvi i njihovog uključenja u kosti i zube, tzv.
mineralizaciju, koja je ključna za njihovu jačinu i otpornost. Kao dobar
„timski igrač“ U interakciji je s drugim esencijalnim hranjivim tvarima i
sudjeluju u obrani od infekcija i doprinosi održavanju zdravlja kože i jakih
mišića. Kao takav pomaže i u smanjivanju opasnosti od truljenja zuba, problema s desnima,
osteoporoze i ubrzava zacjeljivanje fraktura.
Vitamin D na neki način djeluje više kao hormon, a ne
vitamin, jer se proizvodi na jednom dijelu organizma te ulazi u krv kako bi utjecao
na drugi dio organizma, konkretno – na kosti. Ujedno je u interakciji s
paratiroidom kako bi po potrebi proizveo aktivni vitamin D3 a njegova
molekularna struktura je slična hormonima poput estrogena i kortizona.
Dnevne potrebe
Vitamin D je dobio nadimak „sunčani vitamin“ jer se može proizvesti u ljudskoj koži kroz
izlaganje ultraljubičastim (UV) sunčevim zrakama. Kod osoba s tamnim pigmentima
kože, kod onih koji žive u tmurnom ili zagađenom okolišu, onih koji žive na
području s dugim zimama ili onih koji ne borave dovoljno vremena na suncu,
proizvodnja sunčanog vitamina vjerojatno je premalena da bi nadomjestila
nedostatak tog vitamina u prehrani.
Zbog toga je trenutna preporučena doza vitamina D za
odrasle (EU RDA) 5 µg dnevno, iako će
lječnici nekim populacijskim skupinama preporučiti veću dozu zbog određenih
zdravstvenih stanja. Zbog veoma važne uloge vitamina u izgradnji kostiju i
održavanju njihova zdravlja, adekvatan unos vitamina D je najvažniji za djecu i
adolescente, ali i za odrasle.
No, za razliku od pristupačnog vitamina C, previše
vitamina D može biti toksično, s akutnim ili kroničnim negativnim učincima po
zdravlje, od kojih je važan debalans metabolizma kalcija s njegovim negativnim
učincima na strukturu kostiju.
Izvori vitamina D
Kao vitamin topiv u mastima, prirodno se javlja samo u
mastima hrane životinjskog porijekla, dok su njegove preteče, tzv. provitamini,
široko rasprostranjeni u biljkama i hrani životinjskog porijekla.
Izvori vitamina D - tablica
Tip
|
Izvor
|
Prirodni
|
Masna
riba, žumanjak, maslac, jetra, ulje riblje jetre
(smije
se uzimati samo u malim količinama)
|
Sintetizirani
|
Obogaćena
hrana, većinom masni namazi, ali u nekim
slučajevima
mlijeko, sok, suhe žitarice.
|
Nema komentara:
Objavi komentar