srijeda, 19. studenoga 2014.

Vitamin K

Vitamin K je naziv za grupu vitamina topivih u mastima koji su neophodni za normalno zgrušavanje krvi i sintezu proteina iz plazme, kosti i bubrega. Glavni oblici vitamina K su filokvinon  ili fitomenadion (K1) i bakterijalni oblik menakinon (K2)

Funkcija vitamina K

Vitamin K je potreban za sintezu proteina neophodan za koagulaciju krvi. Vitamin K sudjeluje preko sinteze osteokalcina, proteina, u kontroli kalcifikacije kostiju i tkiva te može spriječiti kalcifikaciju arterija i drugog mekog tkiva (štetna posljedica starenja)

Dnevne potrebe

Vitamin K2 obično proizvode bakterije u crijevima, a nedostatna količina tog vitamina u prehrani je vrlo rijetka (osim ako su crijeva ozbiljno oštećena). Ne postoji određena preporučena dnevna doza (EU RDA) vitamina K, no predviđena je preporuka od 75 µ g dnevno.

Izvori vitamina K

Vitamin K nalazimo u špinatu, zelenoj salati, lisnatom kelju, kupusu, cvjetači, pšeničnim posijama, iznutricama, žitaricama, nekom voću, mesu, mliječnim proizvodima i jajima.


Izvori vitamina K - tablica


Tip
Izvor
Biljni
Špinat, zelena salata, kelj, cvjetača, pšenične posije,
Žitarice, neke vrste voća. Tamno zeleno povrće poput kelja, špinata i brokule.
Životinjski
Iznutrice, meso, mliječni proizvodi i jaja


 https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRaw8Zm03C4P0Kjf-9pdOBVyHJFUg9FSTais4QnzqFTNmdjBh0bdn3Rnc99 https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRaw8Zm03C4P0Kjf-9pdOBVyHJFUg9FSTais4QnzqFTNmdjBh0bdn3Rnc99



Nema komentara:

Objavi komentar