Vitamin K
je naziv za grupu vitamina topivih u mastima koji su neophodni za normalno zgrušavanje
krvi i sintezu proteina iz plazme, kosti i bubrega. Glavni oblici vitamina K su
filokvinon ili fitomenadion (K1) i
bakterijalni oblik menakinon (K2)
Funkcija
vitamina K
Vitamin K je
potreban za sintezu proteina neophodan za koagulaciju krvi. Vitamin K sudjeluje
preko sinteze osteokalcina, proteina, u kontroli kalcifikacije kostiju i tkiva
te može spriječiti kalcifikaciju arterija i drugog mekog tkiva (štetna
posljedica starenja)
Dnevne potrebe
Vitamin K2
obično proizvode bakterije u crijevima, a nedostatna količina tog vitamina u
prehrani je vrlo rijetka (osim ako su crijeva ozbiljno oštećena). Ne postoji određena
preporučena dnevna doza (EU RDA) vitamina K, no predviđena je preporuka od 75 µ
g dnevno.
Izvori vitamina K
Vitamin K
nalazimo u špinatu, zelenoj salati, lisnatom kelju, kupusu, cvjetači, pšeničnim
posijama, iznutricama, žitaricama, nekom voću, mesu, mliječnim proizvodima i
jajima.
Izvori vitamina K - tablica
Tip
|
Izvor
|
Biljni
|
Špinat, zelena salata, kelj, cvjetača, pšenične posije,
Žitarice, neke vrste voća. Tamno zeleno povrće poput kelja, špinata i brokule.
|
Životinjski
|
Iznutrice, meso, mliječni proizvodi i jaja
|
Nema komentara:
Objavi komentar