srijeda, 19. studenoga 2014.

Vitamin E

Vitamin E je poznati vitamin topiv u masti koji nalazimo u nekolilko varijacija. Svaka varijacija ima različitu biološku aktivnost. Najaktivniji oblik vitamina E poznat je pod nazivom koje suzbija štetno djelovanje slobodanih radikala te štiti lipide i lipidne strukture u našem organizmu od oksidativnog oštećenja.

Funkcija vitamina E

Vitamin E je snažan antioksidant. Vitamin E štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala time što sprečava njihovo  nastajanje. Dok stalna istraživanja nastavljaju sa skupljanjem podataka o takvim svojstvima  (a kako ta istraživanja još nisu konačna), postoje dokazi da vitamin E može igrati važnu ulogu u smanjenju opasnosti i odgađanju početka bolesti kod kojih oksidacija igra veliku ulogu, kao što su npr. kardiovaskularne bolesti.
Vitamin E je važan za sve mišiće, funkciju membrane i živčani sustav. Zajedno s drugim antioksidativnim hranjivim tvarima vitamin E ima blagotvorno djelovanje za održavanje zdravlja kože.

Vitamin E djeluje tako da:

  • štiti stanične membrane s njihovom visoko osjetljivom lipidnom strukturom, štiteći ih od štetnog djelovanja slobodnih radikala (oksidacije) koja izaziva raspadnje stanica i pojavu bolesti
  • štiti druge aktivne agense, poput vitamina A, hormona i encima
  • blokira nastajanje nitrozamina (karcinogena koji se formira u trbuhu od nitrita koji su sastavni dio  mnoge obrađene hrane)

Dnevne potrebe

Trenutna preporučena doza vitamina E (EU RDA) je 10 mg - TE (ekvivalenti tokoferola = 15 međunarodnih jedinica) dnevno. Tip iz reference, d-alfa tokoferol, je prirodni oblik vitamina E i ima najveću aktivnost. Najuobičajeniji tip vitamina E koji se upotrebljava u industriji hrane je dl-alfa-tokoferol, sintetski oblk vitamina E. Sintetski oblici su gotovo upola manje aktivni od prirodnih oblika.

Izvori vitamina E

Postoji mnogo dostupnih izvora hrane koji sadrže prirodni vitamin E. Biljna ulja, orašasto voće, sjemenke i njihova ulja bogata su vitaminom E uključujući šafranku i kukuruzno ulje, bademe, suncokretove sjemenke ili suncokretovo ulje i lješnjake. Osobe koje su alergične na orahe mogu umjesto njih konzumirati povrće tamno zelenih listova, kao što je lisnati kelj, špinat i brokula.









Nema komentara:

Objavi komentar