Vitamin E
je poznati vitamin topiv u masti koji nalazimo u nekolilko varijacija. Svaka
varijacija ima različitu biološku aktivnost. Najaktivniji oblik vitamina E
poznat je pod nazivom koje suzbija štetno djelovanje slobodanih radikala te
štiti lipide i lipidne strukture u našem organizmu od oksidativnog oštećenja.
Funkcija vitamina E
Vitamin E je
snažan antioksidant. Vitamin E štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih
radikala time što sprečava njihovo
nastajanje. Dok stalna istraživanja nastavljaju sa skupljanjem podataka
o takvim svojstvima (a kako ta
istraživanja još nisu konačna), postoje dokazi da vitamin E može igrati važnu
ulogu u smanjenju opasnosti i odgađanju početka bolesti kod kojih oksidacija
igra veliku ulogu, kao što su npr. kardiovaskularne bolesti.
Vitamin E je
važan za sve mišiće, funkciju membrane i živčani sustav. Zajedno s drugim
antioksidativnim hranjivim tvarima vitamin E ima blagotvorno djelovanje za
održavanje zdravlja kože.
Vitamin E djeluje tako da:
- štiti stanične membrane s njihovom visoko osjetljivom lipidnom strukturom, štiteći ih od štetnog djelovanja slobodnih radikala (oksidacije) koja izaziva raspadnje stanica i pojavu bolesti
- štiti druge aktivne agense, poput vitamina A, hormona i encima
- blokira nastajanje nitrozamina (karcinogena koji se formira u trbuhu od nitrita koji su sastavni dio mnoge obrađene hrane)
Dnevne potrebe
Trenutna
preporučena doza vitamina E (EU RDA) je 10 mg - TE (ekvivalenti tokoferola = 15
međunarodnih jedinica) dnevno. Tip iz reference, d-alfa tokoferol, je prirodni
oblik vitamina E i ima najveću aktivnost. Najuobičajeniji tip vitamina E koji
se upotrebljava u industriji hrane je dl-alfa-tokoferol, sintetski oblk
vitamina E. Sintetski oblici su gotovo upola manje aktivni od prirodnih oblika.
Izvori vitamina E
Postoji mnogo
dostupnih izvora hrane koji sadrže prirodni vitamin E. Biljna ulja, orašasto
voće, sjemenke i njihova ulja bogata su vitaminom E uključujući šafranku i
kukuruzno ulje, bademe, suncokretove sjemenke ili suncokretovo ulje i
lješnjake. Osobe koje su alergične na orahe mogu umjesto njih konzumirati
povrće tamno zelenih listova, kao što je lisnati kelj, špinat i brokula.

Nema komentara:
Objavi komentar