petak, 16. siječnja 2015.

Vlakna

Prehrambena vlakna nisu klasične hranjive tvari, ali je dokazano da su vrlo važna za opće dobro stanje našeg organizma. Sastoje se od neprobavljivih složenih biljnih ugljikhidrata te igraju važnu ulogu u zdravom funkcioniranju želučano-probavnog sustava.

Postoje dvije vrste vlakana koja se uglavnom nalaze u staničnim stijenkama biljaka:
  • netopiva vlakna, kao što su celuloza, poluceluloza i lignin
  • topiva vlakna, kao što su kaučuk, pektini i otporni škrob.

Glavne funkcije
Vlakna reguliraju probavu i aktivnost crijeva pomoću svoje sposobnosti da vežu vodu i daju veliku količinu otpadnih tvari. Također su hrana za dobar rad crijevne flore (topiva vlakna) Prehrana bogata vlaknima smanjuje unos lipida i kolesterola putem prehrane. Vlakna također pomažu u kontroli ukupnog unosa energije tako što utječu na osjećaj sitosti.

Dnevne potrebe
Poželjno je putem prehrane unijeti najmanje 25g - 30g vlakana na dan.

Izvori vlakana
Većina biljaka sadrži obje vrste vlakana, ali mogu imati više jednih nego drugih. Voće i povrće općenito sadrže jednaku mješavinu obje vrste vlakana.


Izvori vlakana

Tip              Izvor
Topivi         Zob, jabuke, inulin,borovnica,
                   kruška, mrkva
Netopivi     Integralni proizvodi, mekinje,
                  neka sirova povrća, kao kelj...

Nema komentara:

Objavi komentar