Prehrambena vlakna nisu klasične hranjive tvari, ali je dokazano da su vrlo važna za opće dobro stanje našeg organizma. Sastoje se od neprobavljivih složenih biljnih ugljikhidrata te igraju važnu ulogu u zdravom funkcioniranju želučano-probavnog sustava.
Postoje dvije vrste vlakana koja se uglavnom nalaze u staničnim stijenkama biljaka:
- netopiva vlakna, kao što su celuloza, poluceluloza i lignin
- topiva vlakna, kao što su kaučuk, pektini i otporni škrob.
Glavne funkcije
Vlakna reguliraju probavu i aktivnost crijeva pomoću svoje sposobnosti da vežu vodu i daju veliku količinu otpadnih tvari. Također su hrana za dobar rad crijevne flore (topiva vlakna) Prehrana bogata vlaknima smanjuje unos lipida i kolesterola putem prehrane. Vlakna također pomažu u kontroli ukupnog unosa energije tako što utječu na osjećaj sitosti.
Dnevne potrebe
Poželjno je putem prehrane unijeti najmanje 25g - 30g vlakana na dan.
Izvori vlakana
Većina biljaka sadrži obje vrste vlakana, ali mogu imati više jednih nego drugih. Voće i povrće općenito sadrže jednaku mješavinu obje vrste vlakana.
Izvori vlakana
Nema komentara:
Objavi komentar