petak, 9. siječnja 2015.

Proteini

Protein je jedan od najvažnijih hranjivih sastojaka u hrani, takozvani makronutrijent. Aminokiseline su organske komponente koje se spajaju i tvore proteine. Ljudskom tijelu su potrebni proteini kao izvor aminokiselina i izvor energije.

Proteini se sastoje od 20 glavnih aminokiselina od kojih se 8 (10) klasificiraju kao esencijalne, a ostatak se može proizvesti  u ljudskom tijelu.
Tijelo ne može proizvesti esencijalne aminokiseline, one se moraju unijeti hranom. One su: lizin, leucin, izoleucin, metionin, fenilalanin, freonin, triptofan, valin, histidin (esencijalan za novorođenčad) i arginini (polu-esencijalan).

Funkcija proteina/aminokiselina
Proteini, ili bolje rečeno, aminokiseline koje se u njima nalaze, važan su temelj ljudskog života, a potrebne su za rast i održavanje strukture stanica u svim organima.

Dnevne potrebe
Pod normalnim okolnostima, doza od 0,8 - 1,0 g po kilogramu tjelesne težine smatra se dovoljnom za odrasle osobe.

Izvori proteina/aminokiselina
Kvaliteta proteina ovisi o sadržaju njihovih aminokiselina te njihovom omjeru. Općenito, životinjski proteini su važniji od biljnih zbog toga što struktura tih esencijalnih aminokiselina bolje zadovoljava potrebe ljudi. S druge strane, kombinacije različitih izvora proteina, kako životinjskih tako i biljnih, također može rezultirati visokom kvalitetom proteina. Izvrstan izvor visokokvalitetnih biljnih proteina su mahunarke, a naročito soja.

Izvori proteina/aminokiselina

Tip                       Izvor
Životinjski            Meso, riba, jaja.
Biljni                    Soja i ostale mahunarke, krumpir i integralni proizvodi
Ostalo                 Mlijeko, sir.




soja 9.1.15..jpg krumpir 9.1.15..jpg

                                                             
      




Nema komentara:

Objavi komentar