nedjelja, 25. siječnja 2015.

Omega 3 masne kiseline


Poli-nezasićene masne kiseline kao sastojci masti, poput omega 3 i omega 6 masnih kiselina, esencijalne su hranjive tvari za ljude. Omega 3 masne kiseline su naročito važne strukturalne komponente svih staničnih membrana koje utječu na funkciju staničnih membrana te stimuliraju hormonske i imunološke aktivnosti.

Postoji nekoliko vrsta omega 3 masnih kiselina, a tri glavne su EPA (eikosapentaenoična kiselina) i ALA (alfa-linolna kiselina), EPA i DHA nalaze se gotovo isključivo u masnoj ribi, dok DHA ima i u nekim biljnim uljima, ali uglavnom u malim količinama.

Funkcija EPA i DHA

Funkcija

  • Doprinose regulaciji krvnog tlaka i razine lipida.

  • Djeluju protiv zgrušavanja krvi.

  • EPA daje podršku regulaciji upalnih reakcija.

  • DHA je važna za razvoj retinola te daje podršku zdravlju očnog tkiva.

  • DHA je potrebna za ispravno funkcioniranje mozga i živaca, a vjeruje se i da utječe na raspoloženje, pamćenja i neurološka stanja.

Dnevne potrebe
Smatra se da je ukupan dnevni unos od 1 g omega 3 masnih kiselina iz svih izvora dostatan u normalnim okolnostima. I dok je ukupan unos masti  u Europi u prosjeku prevelik, procjenjuje se da je unos omega 3 masnih kiselina premalen, što dovodi do nepovoljog omjera zasićenih, nezasićenih, mono-nezasićenih i poli-nezasićenih omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Izvori omega 3 masnih kiselina
Dobar izvor EPA i DHA je riba, naročito bogata mastima.

Tip                   Izvor
Životinjski        Riba, naročito jegulja, haringa, losos, koljak, tuna.
Biljni                Lanene, bučine i repine sjemenke, orah i sojino ulje.

BUNDEVA SJEMENKE 25.1.15..jpg                              JEGULJA BLOG 24.1.15..jpg

Nema komentara:

Objavi komentar