Poli-nezasićene
masne kiseline kao sastojci masti, poput omega 3 i omega 6 masnih
kiselina, esencijalne su hranjive tvari za ljude. Omega 3 masne kiseline
su naročito važne strukturalne komponente svih staničnih membrana koje
utječu na funkciju staničnih membrana te stimuliraju hormonske i
imunološke aktivnosti.
Postoji
nekoliko vrsta omega 3 masnih kiselina, a tri glavne su EPA
(eikosapentaenoična kiselina) i ALA (alfa-linolna kiselina), EPA i DHA
nalaze se gotovo isključivo u masnoj ribi, dok DHA ima i u nekim biljnim
uljima, ali uglavnom u malim količinama.
Funkcija EPA i DHA
Funkcija
- Doprinose regulaciji krvnog tlaka i razine lipida.
- Djeluju protiv zgrušavanja krvi.
- EPA daje podršku regulaciji upalnih reakcija.
- DHA je važna za razvoj retinola te daje podršku zdravlju očnog tkiva.
- DHA je potrebna za ispravno funkcioniranje mozga i živaca, a vjeruje se i da utječe na raspoloženje, pamćenja i neurološka stanja.
Dnevne potrebe
Smatra
se da je ukupan dnevni unos od 1 g omega 3 masnih kiselina iz svih
izvora dostatan u normalnim okolnostima. I dok je ukupan unos masti u
Europi u prosjeku prevelik, procjenjuje se da je unos omega 3 masnih
kiselina premalen, što dovodi do nepovoljog omjera zasićenih,
nezasićenih, mono-nezasićenih i poli-nezasićenih omega 3 i omega 6
masnih kiselina.
Izvori omega 3 masnih kiselina
Dobar izvor EPA i DHA je riba, naročito bogata mastima.
Tip Izvor
|
Životinjski Riba, naročito jegulja, haringa, losos, koljak, tuna.
|
Biljni Lanene, bučine i repine sjemenke, orah i sojino ulje.
|
Nema komentara:
Objavi komentar