petak, 16. siječnja 2015.

Ugljikohidrati


Ugljikohidrati daju energiju iz mnoštva osnovnih namirnica kao što su kruh, krumpir, riža i tjestenina. Ugljikohidrati dolaze u mnogo različitih oblika. Najčešći i najbrojniji su šećer, vlakna i škrob. Osnova ugljikohidrata je molekula šećera, jednostavna kombinacija ugljika, vodika i kisika. Škrob i vlakna su osnovni lanci u molekuli šećera.


Ugljikohidrate dijelimo u dvije glavne skupine. Jednostavni ugljikohidrati uključuju šećere  kao što je voćni šećer (fruktoza), kukuruzni ili grožđani šećer (dekstroza ili glukoza) i šćećer za domaćinstva (saharoza), složeni ugljikohidrati uključuju sve što se sastoji od tri ili više povezana šećera.
Probavni sustav sve ugljikohidrate tretira na sličan način - razbija ih (ili ih pokušava razbiti) u pojedinačne molekule šećera zbog toga što su jedino one dovoljno male da bi mogle biti apsorbirane u krvotok. Glukoza (poznata i kao krvni šećer) upotrebljava se u svim stanicama kao univerzalni izvor energije.
Vlakna su drugačija. Ona su sastavljena na takav način da ih se ne može razbiti u molekule šećera pa tako prolaze kroz tijelo, uglavnom neprobavljena.

Izvori ugljikohidrata
Tip                            Izvor
Složeni                    Mekinje, pšenične klice, ječam, kukuruz,   
                                heljda, kukuruzno brašno,zobeno brašno,
                                krumpir, ostalo korijenasto povrće, integralni
                                kruh,  integralne žitarice, žitne pahuljice s
                                mnogo vlakna, kaša pšeničnog ili zobenog
                                brašna
Jednostavni             Voćni šećer (fruktoza), kukuruzni ili grožđani
                                šećer (dekstroza ili glukoza) i šećer za
                                domaćinstvo (saharoza)
 

Nema komentara:

Objavi komentar