Ugljikohidrati daju energiju iz mnoštva osnovnih namirnica kao što su kruh, krumpir, riža i tjestenina. Ugljikohidrati dolaze u mnogo različitih oblika. Najčešći i najbrojniji su šećer, vlakna i škrob. Osnova ugljikohidrata je molekula šećera, jednostavna kombinacija ugljika, vodika i kisika. Škrob i vlakna su osnovni lanci u molekuli šećera.
Ugljikohidrate dijelimo u dvije glavne skupine. Jednostavni ugljikohidrati uključuju šećere kao što je voćni šećer (fruktoza), kukuruzni ili grožđani šećer (dekstroza ili glukoza) i šćećer za domaćinstva (saharoza), složeni ugljikohidrati uključuju sve što se sastoji od tri ili više povezana šećera.
Probavni sustav sve ugljikohidrate tretira na sličan način - razbija ih (ili ih pokušava razbiti) u pojedinačne molekule šećera zbog toga što su jedino one dovoljno male da bi mogle biti apsorbirane u krvotok. Glukoza (poznata i kao krvni šećer) upotrebljava se u svim stanicama kao univerzalni izvor energije.
Vlakna su drugačija. Ona su sastavljena na takav način da ih se ne može razbiti u molekule šećera pa tako prolaze kroz tijelo, uglavnom neprobavljena.
Izvori ugljikohidrata
Tip Izvor
|
Složeni Mekinje, pšenične klice, ječam, kukuruz,
heljda, kukuruzno brašno,zobeno brašno,
krumpir, ostalo korijenasto povrće, integralni
kruh, integralne žitarice, žitne pahuljice s
mnogo vlakna, kaša pšeničnog ili zobenog
brašna
|
Jednostavni Voćni šećer (fruktoza), kukuruzni ili grožđani
šećer (dekstroza ili glukoza) i šećer za
domaćinstvo (saharoza)
|
Nema komentara:
Objavi komentar