četvrtak, 4. prosinca 2014.

Željezo

Željezo je esencijalni mineral u tragovima i čini dio mnogih transfernih skupina kisika i elektrona u organizmu. Željezo je najzastupljenije u krvi. Gotovo 2% željeza u tijelu veže se u hemoglobin, a manje količine pronalazimo u mišićnom mioglobinu.

Funkcija željeza
Željezo je esencijalni čimbenik za pravilno funkcioniranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji nosi kisik iz pluća u sva tkiva preko krvotoka i osigurava opskrbu mišića kisikom. Važno je i zbog toga što je dio mioglobina u mišićnim stanicama, manjeg „skladišta“ za trenutnu opskrbu mišića kisikom.
Željezo čini i dio nekoliko enzimskih sustava koji sudjeluju u iskorištavanju kisika unutar stanica.
Dnevne potrebe
Preporučena dnevna količina (EU RDA) je 14 mg. Europska istraživanja ukazuju da neke skupine ljudi prehranom unose granične ili nedostatne količine željeza. To su starije osobe, adolescentice i žene u plodnim godinama. Preveliki unos željeza može biti toksičan, zbog čega je potreban strogi nadzor pri unosu nadomjestaka  prehrani na bazi željeza, posebice kod djece.
Izvori željeza
Dobar izvor željeza su crveno meso i mesni proizvodi, jetra, mahunarke, integralni kruh i žitarice te povrće zelenih listova. Dva su oblika željeza u prehrani:
  • Hem željezo, derivat hemoglobina, nalazi se u životinjskim izvorima (meso)
  • Non-hem  željezo, nalazi se u biljkama

Hem željezo organizam bolje apsorbira od non-hem željeza (hem željezo se apsorbira u količini od 20% za razliku od 5% non-hem željeza biljnog porijekla). Organizam regulira zalihe ovisno o potrebi, povećavajući brzinu apsorpcije kada su zalihe niske.
  

Izvori željeza - tablica
Tip
Izvor
Biljni
Integralni kuh i žitarice, povrće zelenih listova i mahunarke
Životinjski
Crvena mesa i mesni proizvodi, jetra



      

3 komentara: