petak, 26. prosinca 2014.

Mangan

Mangan je mineral u tragovima. U tijelu je prisutan u nekoliko enzima te je sučimbenik za druge enzime. Mangan često usko surađuje s drugim mineralima, kao što su bakar i željezo.
Kao što je slučaj s drugim mineralima u tragovima, i funkcija mangana u tijelu je komplicirana te je stalna tema istraživanja u medicinskim i zdravstvenim zajednicama.
Funkcija mangana
Mangan je potreban za zdravlje kože i kostiju, stvaranje hrskavice te za metabolizam glukoze i lipoproteina.
Također pomaže pri aktiviranju superoksidne dismutaze (SOD) – važnog antioksidantskog enzima.
Funkcija
  • Aktivira antioksidantski enzim SOD u staničnim mitohondrijima.
  • Aktivira enzim za metabolizam ugljikohidrata i kolesterola.
  • Daje podršku stvaranju zdrave hrskavice i zdravih kostiju.
  • Sudjeluje u regulaciji tolerancije glukoze.
Dnevne potrebe
Još nije određena preporučena dnevna doza za mangan, ali Europski znanstveni odbor za hranu (SCF) smatra da je 2 mg adekvatna dnevna količina za odrasle.
Trenutno se vjeruje da prevelike doličine mangana štetno djeluju na središnji živčani sustav. U Europskoj uniji još uvijek ne postoji sigurna gornja granica unosa mangana, ali ovlašteni organi za sigurnost namirnica u SAD-u postavili su tu granicu 11 mg.
Izvori mangana - tablica
Tip               Izvor
Biljni            Špinat,orašasto voće,mahunarke.     
Životinjski     Nema značajnih izvora.
Ostalo          Crni i zeleni čaj, zob,integralni kruh.

http://www.agroportal.hr/wp-content/uploads/2013/03/mahune.jpghttp://moja-kuhinja.com/bilder/razeni-kruh-sa-kiselim-tijestom/razeni-kruh-sa-kiselim-tijestom.jpg
 
  

Nema komentara:

Objavi komentar