Natrij je esencijalni mineral te je u kombinaciji s kloridom, poznat kao kuhinjska sol. Poput kalija, djeluje kao elektrolit i ima slične funkcije, no izvan stanica, u izvanstaničnoj tekućini.
Funkcija natrija
Funkcija
- Pomaže pri regulaciji ravnoteže kiselina-lužina i vode u tjelesnim tekućinama iz okoline stanica.
- Pomaže pri regulaciji krvnog tlaka.
- Sudjeluje u transportnim sustavima stanične membrane.
- Potreban je za pravilnu funkciju mišića i živaca.
Dnevne potrebe
Nije određena dnevna preporučena doza (EU RDA).
Vlišak natrija u tijelu povezan je s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom)
I zadržavanjem tekućine (edem). Lako je unijeti u organizam previše natrija, posebice ako je riječ o prehrani bogatoj obrađenom hranom. Srednja vrijednost dnevnog unosa natrija u Europi varira od 3-5 g (oko 8-11 g soli) te dosta premašuje prehrambene potrebe, za koje se procijenjuje da su između 0,6 g i 1,5 g dnevno.
Izvori natrija
Kuhinjska sol (natrij klorid) i soljena obrađena hrana, kao što je meso, sir, povrće, voće, pečena hrana, žitarice i začini glavni su izvori natrija. Niska prirodna količina natrija sadržana je u svim biljkama i životinjskoj hrani. Natrij je prirodno prisutan u raznim vrstama hrane, a i dodaje se u obliku natrij-klorida (kuhinjske soli) u razne vrste obrađene hrane.
Izvori natrija
Tip
|
Izvor
|
Prirodni
|
Sve biljke i životinjska hrana (male količine)
|
Biljni
|
Soljena obrađena hrana, kao što je meso, sir, povrće, pečena hrana, žitarice.
|
Životinjski
|
Kuhinjska sol (natrij klorid) začini.
|
Nema komentara:
Objavi komentar