srijeda, 3. prosinca 2014.

Natrij

Natrij je esencijalni mineral te je u kombinaciji s kloridom, poznat kao kuhinjska sol. Poput kalija, djeluje kao elektrolit i ima slične funkcije, no izvan stanica, u izvanstaničnoj tekućini.
Funkcija natrija
Funkcija
  • Pomaže pri regulaciji ravnoteže  kiselina-lužina i vode u tjelesnim tekućinama iz okoline stanica.
  • Pomaže pri regulaciji krvnog tlaka.
  • Sudjeluje u transportnim sustavima stanične membrane.
  • Potreban je za pravilnu funkciju mišića i živaca.
Dnevne potrebe
Nije određena dnevna preporučena doza (EU RDA).
Vlišak natrija u tijelu povezan je s visokim krvnim tlakom  (hipertenzijom)
I zadržavanjem tekućine (edem). Lako je unijeti u organizam previše natrija, posebice ako je riječ o prehrani bogatoj obrađenom hranom. Srednja vrijednost dnevnog unosa natrija u Europi varira od 3-5 g (oko 8-11 g soli) te dosta premašuje prehrambene potrebe, za koje se procijenjuje da su između 0,6 g i 1,5 g dnevno.
Izvori natrija
Kuhinjska sol (natrij klorid) i soljena obrađena hrana, kao što je meso, sir, povrće, voće, pečena hrana, žitarice i začini glavni su izvori natrija. Niska prirodna količina  natrija sadržana je u svim biljkama i životinjskoj hrani. Natrij je prirodno prisutan u raznim vrstama hrane, a i dodaje se u obliku natrij-klorida (kuhinjske soli) u razne vrste obrađene hrane.
Izvori natrija
Tip
Izvor
Prirodni
Sve biljke i životinjska hrana (male količine)
Biljni
Soljena obrađena hrana, kao što je meso, sir, povrće, pečena hrana, žitarice.
Životinjski
Kuhinjska sol (natrij klorid) začini.


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQjKJZ3BjUNIJ3dsox_814my560fzsY0uXeZg6EMKSNuNxi2B4Xrw

Nema komentara:

Objavi komentar