subota, 14. veljače 2015.

Fito-hranjivi sastojci - Elagična kiselina i Hesperidin

Elagična kiselina
Elagična kiselina je poznata kao spoj fenola ili polifenola.

Nije potrebna za preživljavanje, ali je zbog svog potencijala kao antioksidantski fito-hranjivi sastojak predmet mnogih istraživanja na području prehrane.
Najbolji prirodni izvori elagične kiseline su maline, ali ima je i u jagodama, kiviju, brusnici, orasima i šipku.

            maline 10.2.15.jpg                         kivi 10.2.15..jpg



Hesperidin
Fito-hranjivi sastojak hesperidin je flavonoid koji u obilnim količinama nalazimo u agrumima. Najprisutniji je flavonoid kojeg u limunu i naranči ima najviše.

Najveće koncentracije hesperidina nalaze se u kori i membranskim dijelovima.
Hesperidin je dio (stare) skupine vitamina P i smatra se da djeluje u sinergiji sa vitaminom C kada se radi o održavanju zdravih kapilara, stvaranju kolagena u vezivnom tkivu i podržavanju ispravnog funkcioniranja imunološkog sustava.

                     naranča 10.2.15..jpg                         llimun 14.2.15.jpg

Nema komentara:

Objavi komentar